طرز تهیه قاتق ماهی (کاتوغ ماهی) جنوبی ، خواهر کوچکتر قلیه ماهی
به گزارش مجله بابلسر، قاتق ماهی، کاتوغ ماهی یا کاتغ ماهی، یکی غذای خوشمزه جنوبی است که اصالت آن به استان هرمزگان و شهر بندرعباس و قشم می رسد. قاتق ماهی، شباهت زیادی به قلیه ماهی دارد و کمی غلیظ تر است. در این به طور سنتی از ماهی هوور استفاده می گردد ولی می توانید دیگر ماهی های جنوبی را هم در این غذا به کار ببرید. قاتق ماهی به خاطر استفاده از ماهی و سبزیجات، غذایی مقوی و پرخاصیت است که مصرف آن در وعده و برای زنان باردار، بچه ها و افراد کهنسال توصیه می گردد. در این مقاله از در ما طرز تهیه قاتق ماهی جنوبی و نکات پخت و خوشمزه شدن قاتق ماهی را به شما آموزش خواهیم داد.
مواد لازم برای تهیه قاتق ماهی (کاتغ ماهی)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
ماهی تازه یا ماهی منجمد (ترجیحا هوور) | 4 تکه |
پیاز | 1 عدد میانه |
گشنیز | 200 گرم |
شنبلیله | 50 گرم |
تمر هندی | 1 بسته (1 لیوان فرانسوی) |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
پوره گوجه فرنگی | 6 عدد |
سیر | 8 حبه |
آرد گندم | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
فلفل سبز تند یا پودر فلفل قرمز | به مقدار دلخواه |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
پودر تخم گشنیز و پودر زیره | به مقدار کافی |
پودر دارچین و پودر زنجبیل | به مقدار کافی |
روغن | به مقدار لازم |
برنج و ترشی | برای سرو قاتق ماهی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت قاتق ماهی: 50 دقیقه
مراحل طرز تهیه کاتوغ ماهی
قاتق ماهی یک غذای مقوی و خوشمزه شبیه است. در ادامه طرز تهیه قاتق ماهی مرحله به مرحله را دنبال کنید.
مرحله اول: ماهی ها را آماده کنید
در ابتدا ماهی ها را بشویید و خرد کنید. بهتر است ماهی ها در تکه های درشت خرد کنید. اجازه دهید ماهی ها آب خود را از دست بدهند. در یک بشقاب، آرد را بریزید و به آن نمک و فلفل سیاه، زردچوبه و فلفل سیاه را با هم مخلوط کنید.
ماهی ها را در آرد و ادویه ها بخوابانید تا همه قسمت های آن به آرد آغشته گردد. روی ماهی را بپوشانید و در یخچال بگذارید.
در صورت تمایل می توانید ماهی تازه، آرد و انواع ادویه های معطر غذا را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
مرحله دوم: بقیه مواد قاتق ماهی را آماده کنید
در حین استراحت ماهی ها، سبزی های قلیه را بشویید و اجازه دهید آب اضافی خود را از دست بدهند. سبزی ها را با چاقوی تیز، به صورت ساطوری و ریز خرد کنید. پیازها را پوست بگیرید و ریز و نگینی خرد کنید. گوجه ها را بشویید و با رنده آنها را پوره کنید. سیرها را هم پوست بگیرید و رنده کنید.
مرحله سوم: سبزیجات را تفت دهید
در یک قابلمه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس پیاز را در قابلمه بریزید و تفت دهید تا طلایی گردد. سپس سیر را اضافه کنید و تفت دهید تا عطر آن بلند گردد. رب گوجه فرنگی را با پیاز تفت دهید تا رنگ باز کند و طعم خام رب گرفته گردد.
روغن سرخ کردنی و رب گوجه فرنگی را از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می توانید تهیه کنید.
مرحله چهارم: سبزیجات را بپزید
در ادامه، سبزی های قلیه خرد و ساطوری شده را اضافه کنید. سبزی ها را تفت دهید تا آب سبزی ها بخار گردد. ادویه های قاتق ماهی شامل پودر دارچین، پودر تخم گشنیز و پودر زنجبیل را اضافه کنید. سپس پوره گوجه فرنگی را به مواد بیفزایید. درب قابلمه را ببندید تا گوجه ها بپزند و طعم خامشان گرفته گردد.
پودر دارچین، پودر تخم گشنیز و پودر زنجبیل را به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله پنجم: تمر هندی را آماده کنید
تمر هندی را در یک ظرف بیندازید و روی آن آب ولرم بریزید. حدود 10 دقیقه صبر کنید. با دست تمر هندی را ماساژ دهید تا هسته ها و پوست تمر هندی جدا گردد. سپس عصاره تمر هندی را از صافی رد کنید تا پوسته و هسته ها در صافی بمانند و عصاره تمر هندی صاف گردد.
مرحله ششم: مایه قاتق ماهی را درست کنید
سپس عصاره را در قابلمه بریزید. به مقدار ای که سبزی ها کاملا در آب غوطه ور شوند، به سبزی ها، آب ترجیحا جوش اضافه کنید. فلفل های تند را هم بشویید و بدون خرد کردن در قابلمه بیندازید. وقتی آب داخل قابلمه جوشید، شعله را کم کنید و در قابلمه را بگذارید تا سبزی ها بپزند.
مرحله هفتم: ماهی ها را سرخ کنید
در فاصله ای که سبزی قلیه در حال پختن است، ماهی ها را از یخچال بیرون بیاورید. در یک تابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. وقتی روغن داغ شد، ماهی ها را به آرامی از سمت گوشت در تابه بگذارید. هر سمت ماهی ها را به مدت 5 تا 7 دقیقه سرخ کنید تا طلایی شوند. سپس تکه های ماهی سرخ شده از تابه بیرون بیاورید.
مرحله هشتم: قاتق ماهی را بپزید
بعد از اینکه سبزی ها پختند و نرم شدند، ماهی ها را در مایه قاتق ماهی بگذارید. درب قابلمه را بگذارید. حدود 20 تا 30 دقیقه دیگر صبر کنید تا ماهی ها کاملا بپزند. در این فاصله، چند بار از عصاره قاتق ماهی روی ماهی ها بریزید تا طعم بگیرند. در این مدت، شعله گاز را روی ملایم ترین حالت تنظیم کنید.
مرحله آخر: قاتق ماهی را سرو کنید
وقتی غلظت قاتق ماهی، به مقدار غلطت رسید، غذا را بچشید و ادویه ها را مقدار کنید. غذا که جا افتاد، شعله را خاموش کنید. قاتق ماهی را در ظرف سرو بریزید و در کنار یا انواع ترشی () میل کنید.
انواع برنج ایرانی و خارجی باکیفیت و انواع ترشی و شور را به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن قاتق ماهی
ادویه قاتق ماهی چیست؟
در تهیه قاتق ماهی به عنوان ادویه از ترکیب فلفل سیاه، زردچوبه، پودر تخم گشنیز، پودر زنجبیل، پودر دارچین و پودر زیره استفاده می گردد. نسبت این مواد مساوی است و می توانید به سلیقه خود کم یا بیشتر در نظر بگیرید.
سبزی قاتق ماهی چیست؟
سبزی قاتق ماهی همان سبزی قلیه ماهی و شامل گشنیز و شنبلیله است. مقدار شنلیله باید بین یک چهارم یا یک پنجم نسبت گشنیز باشد.
قاتق ماهی را با چه ماهی درست کنیم؟
به صورت متداول از ماهی هوور در قاتق استفاده می گردد ولی از ماهی سرخو، ماهی شیر، حلوا و دیگر ماهی های جنوبی هم می توانید بهره ببرید.
منبع: افق کوروش