طرز تهیه خورش پرتقال مجلسی
به گزارش مجله بابلسر، خورش پرتقال یه غذای دلچسب اصالتا شمالیه که روش درست کردنش مشابه طرز تهیه خورش پرتقال تبریزیه. این خورش ساده، سریع و خوشمزه را به راحتی می تونین با مرغ و گوشت تکه ای یا گوشت چرخ نموده تهیه کنین. توی این مقاله از در ما طرز تهیه خورش پرتقال مجلسی عالی و خوشمزه با مرغ و گوشت رو به شما آموزش خواهیم داد.
طرز تهیه خورش پرتقال مجلسی در یک نگاه
برای تهیه خورش پرتقال شمالی، اول مرغ رو بشورین و بذارین آب اضافیش بره، بعد به قطعات میانه خردش کنین. پیاز رو نگینی ریز خرد کنین و توی قابلمه ای با کمی روغن تفت بدین تا سبک و طلایی بشه. مرغ رو اضافه کنین و با ادویه هایی مثل زردچوبه، فلفل سیاه و نمک خوب سرخ کنین تا رنگ بگیره و بوی خامی اون از بین بره. آب پرتقال های تازه رو با آب میوه گیری بگیرین و از صافی رد کنین تا خورش، ظاهر شفافی داشته باشه.
دو عدد پرتقال رو هم پوست بگیرین و فیله کنین تا تلخی نداشته باشن. اگه خواستین عطر بیشتری بدین، پوست پرتقال رو خلالی کنین و بجوشونین تا تلخیش گرفته بشه. در ادامه آب پرتقال رو به مرغ اضافه کنین و بذارین حدود یک ساعت بپزه. در آخر، فیله پرتقال، شکر، زعفران و خلال ها رو اضافه کنین و نیم ساعت دیگه بپزین. خورش که جا افتاد، اون رو با برنج سفید سرو کنین.
شما می تونین جزئیات مربوط به میزان مواد اولیه و مراحل طرز تهیه خورش پرتقال رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای تهیه خورش پرتقال با مرغ (4 نفر)
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| سینه مرغ | 600 گرم |
| پیاز نگینی خرد شده (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
| آب پرتقال طبیعی | 2 تا 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
| پرتقال بزرگ | 2 عدد |
| شکر | 2 قاشق غذاخوری |
| زعفران (دم نموده غلیظ) | 1 قاشق غذاخوری |
| پوست پرتقال خلال شده (اختیاری) | به میزان دلخواه |
| نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به میزان لازم |
| خلال پسته یا خلال بادام | 50 گرم |
| روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
| برنج | برای سرو با خورشت پرتقال |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 45 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت خورش پرتقال: 1/5 تا 2 ساعت
میزان کالری خورش پرتقال در یک وعده: حدود 250 تا 300 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه خورش پرتقال با مرغ
خورشت پرتقال رو به جای مرغ با گوشت گوسفند هم می توانید درست کنید. در این صورت برای این میزان مواد به 600 گرم گوشت گوسفندی احتیاج دارید. اگه دنبال یه غذای متفاوت برای وعده شام یا ناهار هستین که خاص هم باشه، مراحل زیر رو به ترتیب دنبال کنین.
مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنین
اول از همه برای درست کردن خورش با پرتقال و آب پرتقال، مرغ رو بشورین و اجازه بدین آب اضافیش رو از دست بده. مرغ رو به قطعات میانه خرد کنین. پیاز رو پوست بگیرین و به صورت نگینی ریز خرد کنین. توی یه قابلمه میزانی روغن بریزین و روی حرارت میانه بذارین تا داغ بشه.
در صورت تمایل می تونین سینه، ران و مرغ کامل رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.
مرحله دوم: پیاز و مرغ رو سرخ کنین
سپس پیاز رو توی قابلمه بریزین و تفت بدین. پیاز رو هم بزنین تا سبک و طلایی بشه. این کار رو با حوصله انجامش بدین تا پیاز نسوزه و فقط شیرین بشه. بعد تکه های مرغ و به پیاز اضافه کنین. اجازه بدین، سطح مرغ، طلایی بشه. در ادامه، زردچوبه، فلفل سیاه و کمی نمک بریزین و مواد رو خوب تفت بدین تا مرغ رنگ بگیره و بوی خامی از بین بره.
برای خرید انواع ادویه معطر غذا و پیاز داغ آماده می تونین از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی اقدام کنین.
مرحله سوم: پوست و آب پرتقال رو آماده کنین
در این مرحله، باید آب پرتقال طبیعی رو آماده کنین. پرتقال های تازه و آبدار رو انتخاب کنین و با آبمیوه گیری دستی یا برقی آبشون رو بگیرین. بهتره آب پرتقال رو از صافی رد کنین تا پالپ و دونه ها جدا بشن و خورش ظاهر شفاف تری داشته باشه. حدود دو تا سه لیوان از این آب پرتقال رو کنار بذارین تا بعداً به خورش اضافه کنین.
انواع آبمیوه های طبیعی آماده رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.
مرحله چهارم: پوست پرتقال ها رو بگیرین
حالا نوبت آماده سازی پرتقال های اصلی خورشه. دو عدد پرتقال بزرگ رو پوست بگیرین. برای این کار، اول پوست نارنجی بیرونی رو جدا کنین، بعد پوست سفید و غشای نازک اطراف پره ها رو هم با دقت جدا کنین. این کار باعث می شه خورش تلخ نشه و ظاهر پرتقال ها توی خورش حفظ بشه.
مرحله پنجم: تلخی پوست پرتقال رو بگیرین
اگه خواستین عطر پرتقال توی خورش بیشتر باشه، می تونین کمی از پوست نارنجی پرتقال رو به صورت خلالی خرد کنین. برای گرفتن تلخی اون ها، خلال ها رو چند دقیقه توی آب جوش، بجوشونین و بعد آبکش کنین. این خلال ها رو می تونین در مراحل پایانی پخت به خورش اضافه کنین تا هم عطر بدن و هم ظاهر خورش رو زیباتر کنن.
مرحله ششم: آب پرتقال رو اضافه کنین
بعد از اینکه گوشت یا مرغ کمی تفت داده شد و رنگ گرفت، آب پرتقال طبیعی رو که آماده کردین، به قابلمه اضافه کنین. حرارت رو میانه نگه دارین و اجازه بدین گوشت مرغ با آب پرتقال بپزه. این مرحله حدود 45 دقیقه تا یک ساعت طول می کشه.
مرحله هفتم: بقیه مواد رو اضافه کنین
وقتی مرغ نیم پز شد، پوست پرتقال، شکر و زعفران دم نموده رو به قابلمه اضافه کنین. میزان شکر بستگی به طعم پرتقال داره، یعنی اگه پرتقال ترش بود، می تونین کمی شکر بیشتر بریزین تا خورش ملس بشه. زعفران رو هم از قبل دم کنین تا رنگ و عطرش آزاد بشه. بعد از اضافه کردن این مواد، حرارت رو کم کنین و در قابلمه رو نیمه باز بذارین تا خورش حدود نیم ساعت دیگه جا بیفته.
مرحله هشتم: خلال های پرتقال رو تفت بدین
اگه دوست دارین خورش پرتقال مجلسی تر باشه، خلال بادام () و خلال پسته () رو جداگانه توی یه تابه با کمی روغن، تفت بدین و در آخر به خورش اضافه کنین یا برای تزیین نگه دارین. این افزودنی ها خورش رو چشم نوازتر و مناسب مهمونی ها می کنن. البته استفاده ازشون کاملاً اختیاریه.
مرحله آخر: خورش پرتقال رو سرو کنین
در نهایت، خورش پرتقال شمالی رو در ظرف سرو بکشین و با برش های تازه پرتقال و خلال ها تزیین کنین. این خورش معمولاً با یا سرو می شه. می تونین کنارش انواع ترشی () یا دلخواه رو سرو و میل کنین.
برای خرید انواع برنج ایرانی و خارجی باکیفیت و انواع ترشی از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مواد لازم برای تهیه خورش پرتقال با کوفته قلقلی (4 نفر)
| مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
| گوشت چرخ نموده | 400 گرم |
| پیاز رنده شده | 1 عدد میانه |
| آرد نخودچی یا پودر سوخاری | 2 قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
| پیاز | 1 عدد میانه |
| روغن سرخ کردنی | به میزان کافی |
| آب پرتقال طبیعی | 2 تا 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
| پرتقال بزرگ | 2 عدد |
| پوست پرتقال خلال شده | 2 قاشق غذاخوری (اختیاری) |
| شکر | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
| زعفران (دم نموده غلیظ) | 1 قاشق غذاخوری |
| نمک، فلفل سیاه و زردچوبه | به میزان لازم |
| خلال پسته یا خلال بادام | 50 گرم |
| برش های تازه پرتقال | به میزان دلخواه |
| برنج | برای سرو با خورش پرتقال |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 45 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت خورش پرتقال با کوفته قلقلی: 1/5 تا 2 ساعت
مراحل طرز تهیه خورش پرتقال با گوشت چرخ نموده
توی این روش تهیه خورش پرتقال شمالی، به جای مرغ، از کوفته قلقلی استفاده می شه و برای طرفدارهای گوشت چرخ نموده، مناسب تره.
مرحله اول: مواد کوفته قلقلی رو آماده کنین
برای درست کردن خورش پرتقال با گوشت قلقلی، گوشت چرخ نموده رو با کمی پیاز رنده و آب گرفته شده، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و در صورت تمایل کمی آرد نخودچی یا پودر سوخاری مخلوط کنین. مواد رو خوب ورز بدین تا منسجم بشه. بعد با دست، کوفته های ریز و یک میزان درست کنین و توی یه سینی بچینین. اگه وقت دارین، بذارین نیم ساعت توی یخچال بمونه تا فرم بگیره.
گوشت چرخ نموده مخلوط و انواع آرد رو به صورت خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله دوم: کوفته ها رو سرخ کنین
توی یه تابه، کمی روغن بریزین و روی حرارت میانه بذارین تا داغ بشه. کوفته ها رو توی تابه بریزین و با حرارت میانه سرخ کنین تا سطحشون طلایی بشه. لازم نیست کامل بپزن، فقط باید فرم بگیرن و وا نرن. بعد از سرخ کردن، کوفته ها رو از تابه دربیارین و روی دستمال حوله ای بذارین تا روغن اضافیشون گرفته بشه.
برای خرید روغن سرخ کردنی از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله سوم: سس خورش پرتقال رو آماده کنین
در ادامه پیاز رو پوست بگیرین و به صورت نگینی خرد کنین. پیازها رو توی قابلمه با کمی روغن تفت بدین تا سبک و طلایی بشه. بعد زردچوبه، فلفل سیاه و کمی نمک اضافه کنین. سپس آب پرتقال طبیعی رو که از قبل گرفتین (حدود دو تا سه لیوان)، به قابلمه اضافه کنین و بذارین جوش بیاد.
مرحله چهارم: پوست پرتقال ها رو بگیرین
دو عدد پرتقال بزرگ رو پوست بگیرین. بعد پوست سفید و غشای نازک اطراف پره ها رو جدا کنین تا فقط گوشت پرتقال باقی بمونه. این فیله ها رو کنار بذارین. اگه خواستین، پوست نارنجی پرتقال رو خلالی کنین و چند دقیقه بجوشونین تا تلخیش گرفته بشه.
مرحله پنجم: کوفته ها رو به خورش اضافه کنین
وقتی آب پرتقال کمی جوشید، کوفته های سرخ شده رو به قابلمه اضافه کنین. حرارت رو روی حالت میانه نگه دارین و اجازه بدین کوفته ها حدود 30 تا 45 دقیقه با آب پرتقال بپزن و مزه دار بشن.
مرحله ششم: خورش پرتقال با کوفته رو بپزین
در این مرحله، فیله های پرتقال، 1 تا 2 قاشق غذاخوری شکر و 1 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده رو به قابلمه اضافه کنین. در قابلمه رو نیمه باز بذارین و حرارت رو کم کنین تا خورش حدود نیم ساعت دیگه جا بیفته.
مرحله آخر: خورش پرتقال رو تزیین و سرو کنین
اگه دوست دارین خورش پرتقال شمالی مجلسی تر بشه، خلال پسته یا خلال بادام رو با کمی روغن، تفت بدین و در آخر به خورش اضافه کنین یا برای تزیین نگه دارین. خورش رو با برنج سفید یا کته ساده سرو کنین و از طعم ملس و ظاهر خاصش لذت ببرین. نوش جان!
نکات مهم در طرز تهیه خورش پرتقال
- برای غلیظ شدن آب پرتقال می تونین کمی آرد به به آب پرتقال اضافه کنین و خوب به هم بزنین، بعد به مرغ اضافه کنین.
- یکی از راه های گرفتن تلخی پوست پرتقال اینه که پوست پرتقال رو دو بار با آب بجوشونین و آبکش کنین. سپس با آب سرد، شکر، گلاب و هل به مدت 24 ساعت توی یخچال بذارین و توی این مدت آب اون رو چند بار عوض کنین.
- شکر رو به تدریج و طی چند مرحله به خورش پرتقال اضافه کنین و طعم خورش رو بچشین تا بیش از حد شیرین نشه.
- زعفران دم نموده رو در اواخر پخت به خورش اضافه کنین تا رنگ و عطرش حفظ بشه.
- بهتره از آب پرتقال طبیعی برای توی خورش استفاده کنین چون آبمیوه صنعتی معمولاً شیرین کننده داره و طعم خورش رو خراب می کنه.
- میزان کوفته ها رو یکدست بگیرین تا همزمان بپزن و ظاهر خورش مرتب باشه.
- کوفته ها رو بعد از جوش اومدن آب پرتقال اضافه کنین تا فرم خودشون رو حفظ کنن.
- اگه خواستین کوفته ها نرم تر بشن، در اواخر پخت در قابلمه رو ببندین تا بخار باعث مغزپخت شدنشون بشه.
- اگه از مرغ کامل توی خورش پرتقال استفاده می کنین، بهتره پوستش رو جدا کنین تا خورش چرب نشه.
- برای طرز تهیه خورش پرتقال مجلسی برای مهمونی، فیله مرغ، ساق مرغ یا ران بدون استخوان ظاهر بهتری به خورش می دن.
- طرز تهیه خورش پرتقال با گوشت گوسفندی تکه ای، شبیه خورش پرتقال با مرغه، فقط به زمان بیشتری برای پخت احتیاج داره.
- در طرز تهیه خورش مجلسی پرتقال، به جای پرتقال از نارنگی هم می توانید بهره ببرید.
فوت و فن های خوشمزه شدن خورش پرتقال شمالی
خورش پرتقال بدون گوشت و گیاهی رو با چی درست کنیم؟
برای این روش می تونین گوشت یا مرغ خورش رو با قارچ، سویا یا کوفته قلقلی گیاهی جایگزین و بقیه مراحل رو مثل روش های بالا دنبال کنین.
چرا خورش پرتقال تلخ میشه؟
- پوست سفید پرتقال طعم تلخ داره و باید کامل جدا بشه.
- خلال پوست پرتقال رو اگه جداگانه نجوشونین، تلخی خودش رو به خورش منتقل می کنه.
- استفاده از پرتقال یا آب پرتقال نارس یا خیلی ترش باعث تلخی و اسیدی شدن خورش می شه.
- فیله های پرتقال اگه زیاد بپزن، بافتشون از هم می پاشه و تلخی شون آزاد می کنن.
- آب پرتقال صنعتی ممکنه اسانس یا پوست داشته باشه که خورش رو تلخ می کنه.
- اضافه کردن پوست پرتقال در مراحل اولیه پخت باعث آزاد شدن تلخی می شه.
- استفاده زیاد از پوست پرتقال طعم خورش رو تلخ و سنگین می کنه.