روند تشکیل دولت جدید تونس از نگاه قانون

به گزارش مجله بابلسر، فضای سیاسی تونس برای تشکیل دولت بسیار متشنج است. موضع گیری احزاب و گروه های سیاسی نشان می دهد که تشکیل دولت جدید آسان نخواهد بود.

روند تشکیل دولت جدید تونس از نگاه قانون

به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، این روزها تونس در آستانه تشکیل مجلس و دولت جدید واقع شده است و فضای سیاسی این کشور بسیار پر التهاب است. حزب اسلامگرای النهضه به عنوان بزرگترین حزب پیروز در انتخابات مجلسی رایزنی های خود را برای تشکیل دولت جدید تونس آغاز نموده است و قیس سعید به عنوان رئیس جمهور جدید در کاخ کارتاژ حضور دارد و منتظر است که هیئت عالی انتخابات ، نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری را تا آدینه (17 آبان) اعلام کند، پس از آن او یک هفته فرصت دارد که فصل 89 قانون اساسی تونس را اجرایی کند.

در این فصل قانون اساسی تونس آمده است طی یک هفته از اعلان نتایج نهایی انتخابات، رئیس جمهور مکلف است ، نامزد حزب یا ائتلافی را که بیشترین کرسی را در مجلس دارد، مامور تشکیل دولت جدید کند و او یک ماه فرصت دارد که این دولت را تشکیل دهد.

در انتخابات مجلسی تونس، حزب النهضه بیشترین کرسی را کسب کرد لذا رئیس جمهور جدید تونس از این حزب خواهد خواست تا فردی را برای تشکیل دولت آینده معرفی کند. حزب النهضه مکلف است طی یک هفته یعنی تا قبل از 15 نوامبر(24 آبان) نامزد خود را برای این سمت به قیس سعید معرفی کند.

تشکیل دولت در یک ماه

نامزد سمت نخست وزیری مکلف است، طی یک ماه کابینه خود را تشکیل دهد و تا قبل از 15 دسامبر (21 آذر) اعضای هیئت دولت خویش را به مجلس معرفی کند و برنامه کاری دولت را به آن ارائه دهد. اعضای هیئت دولت جدید باید رای مثبت اکثریت نمایندگان مجلس قانونگذاری را کسب نمایند.

به نوشته روزنامه تونسی الشروق، هنگامی که مجلس به دولت جدید رای اعتماد داد، نخست وزیر به همراه وزیران کابینه در برابر رئیس جمهور سوگند یاد خواهند کرد .

در صورتی که فرد مامور به تشکیل دولت نتوانست کابینه را تشکیل دهد یا رای اعتماد مجلس را به دست آورد، یک ماه دیگر به او فرصت داده می گردد تا دولت جدید تشکیل دهد و یا رای اعتماد مجلس را کسب کند. چنانچه بار دیگر پیروز باخت، اقدام دیگری انجام می گردد.

براساس فصل 89 قانون اساسی در صورتی که فرد مامور تشکیل دولت نتواند در مدت قانونی کابینه جدید را تشکیل دهد یا از مجلس رای اعتماد بگیرد، رئیس جمهور طی 10 با مشورت با احزاب و جناح های سیاسی در مجلس فرد توانمند تری را مامور تشکیل دولت جدید تونس خواهد نمود

با توجه به محدودیت های زمانی که در فصل 89 قانون اساسی تونس وجود دارد، رئیس جمهور مجاز است، فردی را تا 25 ژانویه 2020 (5 بهمن) مامور تشکیل کابینه کند. اگر او نتوانست در این مدت دولت جدید را تشکیل دهد و یا از مجلس رای اعتماد بگیرد تا 25 فوریه 2020 (6 اسفند) به او فرصت داده می گردد تا دولت جدید را تشکیل دهد.

منحل شدن مجلس:

بر اساس فصل 89 قانون اساسی تونس: چنانچه 4 ماه از مکلف شدن اولین فرد برای تشکیل دولت بگذارد (15 نوامبر 2019) و در مدت، مجلس به اعضای هیئت دولت جدید رای اعتماد نداده باشد، رئیس جمهور می تواند مجلس قانونگذاری را منحل کند و خواهان برگزاری انتخابات مجلسی زودهنگام گردد. البته این انتخابات باید طی 45 و حد اکثر 90 روز آینده برگزار گردد.

این سناریو بدترین حالت را در صورت عدم تشکیل دولت نشان می دهد. در این صورت، می توان انتظار داشت، چنانچه دولت جدید تا 15 مارس2020 (6 اسفند) تشکیل نگردد، رئیس جمهور با منحل کردن مجلس خواهان برگزاری انتخابات زود هنگام خواهد شد. این انتخابات حداکثر تا 15 ژوئن 2020 (24 تیر 1399) برگزار خواهد شد.

تشکیل مجلس جدید:

در فصل 57 قانون اساسی تونس در مورد آغاز به کار مجلس جدید چنین آمده است: 15 روز بعد از اعلان نهایی نتایج انتخابات به دعوت رئیس مجلس پیشین مجلس قانونگذاری جدید تشکیل خواهد شد.

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 6 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: babalaser.ir شناسه مطلب: 153

به "روند تشکیل دولت جدید تونس از نگاه قانون" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روند تشکیل دولت جدید تونس از نگاه قانون"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید