مهمان مدیترانه ای در مازندران قربانی گرفت

به گزارش مجله بابلسر، هیچ صدایی ندارد، حتی ردپا نیز ندارد، آرام و خاموش وارد می گردد و در نهایت کسی از گزند حمله او در امان نخواهد بود. بستگان تنومند او بیشتر به دنبال مزاحمت هستند اما این مهمان کوچک مدیترانه ای علاوه بر تهدید، قربانی نیز می گیرد.

مهمان مدیترانه ای در مازندران قربانی گرفت

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، مگس میوه مدیترانه ای آفتی است که سال جاری باغات مازندارن را درنوردید و خسارتی هنگفت به باغات میوه استان وارد کرد. این مگس که توانایی آسیب به بیش از 250 تا 300 نوع میوه را دارد سال جاری به کمتر باغداری در مازندران ترحم کرد و می توان گفت بیش از 90 درصد باغات میوه استان سال جاری مورد حمله مگس میوه مدیترانه ای نهاده شدند. آفتی که اکنون دغدغه تولیدنمایندگان است.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به سابقه گزارش آفت مگس میوه گفت: این آفت اولین بار در سال 54 شمسی در ارقام هلوی مشهد گزارش شد که پس از آن از سال 62 وارد مازندران شد و در سال 64 به طور گسترده شیوع پیدا کرد.

بهنام امیری بِشِلی علت کاهش شیوع در سنوات گذشته را به شرایط آب و هوایی نسبت داد وی اظهار کرد: با سرد شدن هوا در دهه های 60 تا 80 و وقوع بارش برف در این سال ها این آفت با وجود حیات خسارتی ایجاد نکرد اما پس از تغییرات آب و هوایی به ویژه گرم شدن کره زمین در سال های اخیر و گرمایش جهانی فعالیت این آفت مجددا آغاز شد و گسترش یافت.

وی از ورود این آفت بوسیله میوه های وارداتی به کشور اطلاع داد و تاکید نمود: مگس میوه مدیترانه ای بیش از 200 نوع میزبان داشته و تنوع عظیمی از میوه ها از جمله گوجه، هلو، شلیل، گیلاس، سیب، گلابی، انگور، انجیر، خرمالو، انار، نارنگی و پرتقال را دربر می گیرد.

  • مگس مدیترانه ای در کمین باغ های میوه مازندران

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نبود قرنطینه محصولات کشاورزی را دلیل اصلی ورود آفات و بیماری های گیاهی به کشور دانست و توضیح داد: محصول وارداتی باید در گام نخست وارد قرنطینه شده و دقیق مورد آنالیز و ارزیابی قرار گیرد سپس در گام بعدی وارد بازار گردد اما متاسفانه فقدان قرنطینه موجب ورود آفات به کشور است.

  • علائم آفت مگس میوه مدیترانه ای

امیری بشلی درباره علائم ظهور آفت اعلام کرد: ایجاد لکه های قهوه ای روشن بر روی میوه نشان دهنده وجود آفت در داخل میوه است و میوه ها به محض آلودگی با این آفت آغاز به ریزش از درخت نموده که این موضوع به ویژه در پرتقال و نارنگی نمود بیشتری دارد.

وی ریزش میوه را بدترین خسارت این آفت مطرح کرد و اضافه کرد: علاوه بر کاهش کمّی محصول در اثر ریزش، کاهش کیفی محصول نیز به دلیل وجود لکه بر روی میوه باعث شد تا بازار پسندی محصول مختل شده و فروش محصولات با مشکل روبرو گردد.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بهترین راه شناسایی آفت را نظارت و آنالیز دقیق و مداوم باغ در خرداد ماه دانست و گفت: پس از نصب تله های زرد در باغات، به محض ورود اولین مگس به داخل تله، زمان آغاز مبارزه با آفت فرا رسیده و باید اقدامات مقابله ای آغاز گردد.

  • راه های مبارزه با آفت مگس میوه مدیترانه ای

امیری بشلی با بیان اینکه راه های مبارزه با این آفت زمان بر، طولانی و دارای چندین مرحله است، اضافه کرد: این تصور که با یک یا چند بار سمپاشی آفت از بین برود کاملا اشتباه است چراکه مگس میوه مدیترانه ای با تخم گذاری در داخل میوه اقدام به آسیب می نماید.

وی مطرح کرد: با تخم گذاری مگس در داخل میوه، لارو یا کرم مگس با تغذیه از داخل میوه، رشد نموده و سپس شفیرۀ مگس میوه پس از آخرین سنِّ لاروی از درخت پایین آمده و وارد خاک می گردد و مراحل زمستان گذرانی این آفت با حالت شفیرگی در داخل خاک انجام می گیرد، به همین دلیل سمپاشی به تنهایی راه مقابله نیست.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اولین گام در جهت مبارزه با آفت مگس میوه را جمع آوری و مدفون کردن میوه های آلوده از سطح باغ عنوان و اعلام کرد: استفاده از تله های فرامونی، فرامونی تجمعی، فرامونی جنسی و تله کارت زرد برای کنترل جمعیت مگس پس از ظهور این آفت دیگر روش های توصیه شده و کاربردی مقابله با آفت مگس میوه است.

امیری بشلی با اشاره به اینکه سم پاشی درختان میوه از دیگر راه های مقابله با مگس میوه است، یادآور شد: استفاده از سموم مالاتیون و سراتراپ و سمپاشی هفتگی در قسمت جنوبی درختان تا ارتفاع یک و نیم متر با سمپاش های دوشی سبب دور شدن مگس میوه از درختان می گردد.

وی در پاسخ به این پرسش که مصرف میوه آلوده ضرری برای انسان دارد یا خیر توضیح داد: با جدا کردن قسمت های آلوده از سایر قسمت ها، میوه قابل مصرف است اما حتی اگر قسمت آلوده به لارو میوه و یا خود لارو نیز بلعیده گردد هیچ مسئله ای بوجود نخواهد آورد.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در ادامه از تکنیک نوین مقابله با آفت مگس میوه که اکنون در کشورهای مختلف مورد استفاده نهاده شده است، اطلاع داد و اضافه کرد: کشورهایی نظیر اسپانیا، استرالیا و آفریقای جنوبی توانستند با بهره گیری از روش مگس نر عقیم این آفت را به خوبی کنترل نمایند که این روش سال جاری در شهرستان ساوه نیز بر روی باغات انار اجرایی شد.

امیری بشلی اعلام کرد: در این روش ابتدا مگس های نر و ماده را پرورش داده و سپس در مرحله شفیرگی مگس های ماده را جدا و نابود می نمایند و مگس های نر را تحت اشعه گاما عقیم نموده آنگاه در مزارع و باغات کشاورزی توسط هلیکوپتر و هواپیما رهاسازی می گردد.

وی ادامه داد: پس از جفت گیری مگس های ماده با نر عقیم در باغات، تخم های حاصل دیگر قابلیت باروری نداشته و عقیم می مانند که خود به خود پس از مدتی از بین می روند.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به رویکرد کشورهای پیشرفته در مقابله با آفت مگس میوه مدیترانه ای اشاره و اعلام کرد: در این کشورها از روش های تلفیقی برای کنترل و مبارزه با آفت استفاده می گردد به این معنا که با استفاده همزمان از سموم، طعمه های مسموم، تله های فرامونی، تله کارت زرد و روش مگس نر عقیم توانستند کاملا با این آفت مقابله نمایند چراکه یک روش به تنهایی پاسخگو نیست.

  • وضعیت استان مازندران در محدوده هشدار

امیری بشلی وضعیت سال جاری مازندران در روبروه با آفت مگس میوه را نامطلوب ارزیابی کرد و اضافه کرد: آلودگی آفت مگس میوه مدیترانه برعکس سال گذشته بسیار زیاد بود که این آلودگی از اواخر خردادماه و از درختان هلو و شلیل و سیب آغاز شد و اکنون خرمالو و نارنگی را نیز مورد هجوم قرار داده است.

وی آسیب و خسارت محصول آلوده به آفت مگس میوه را مربوط به پوسیدگی انباری محصولات دانست و توضیح داد: در بعضی موارد خسارت اولیه خود را نشان نداده و سپس در مرحله انبارداری، میوه ها آغاز به پوسیدگی می نمایند که موجب خسارت جدی به باغدار و تولیدنماینده می گردد.

عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه در زمینه مبارزه بیولوژیک با روش مگس نر عقیم طرحی نوشته و تنظیم شد و در اختیار استانداری مازندران نهاده شد، یادآور شد: پس از گذشت حدود 3 ماه از ارائه این طرح تاکنون هیچ پاسخی دریافت نشده است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 4 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: babalaser.ir شناسه مطلب: 148

به "مهمان مدیترانه ای در مازندران قربانی گرفت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مهمان مدیترانه ای در مازندران قربانی گرفت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید